2012. május 5., szombat

Tökmagos pogácsa tökmaglisztből






Kísérletezni, újat csinálni mindig is szerettem, még akkor is végigcsinálom a „kalandokat” ha közben nyúlszívem reszket. De hát az ember nem zárhatja magát a félelmei kalodájába, különben oda a szabadság. Amikor friss jogosítvánnyal kellett útra kelnem a beláthatatlan messzeségben (mondjuk 5 km) található P+R parkolóba, akkor az óráknak tűnő, mintegy 8 perces út alatt azzal bíztattam magam, hogy hiszen Kolombusz Kristóf is az ismeretlenbe hajózott, mégsem jutott eszébe a visszafordulás. Visszafelé meg már úgyis a férjem fog vezetni.
Pöttömnyi koromban pedig a játszótéri fa tetejét néztem ki úticélul. Igaz, már a legalsó ágon elakadtam, és lábammal átkulcsolva a vízszintes ágat, élet és halál közt lebegtem olyan 20 centiméteres magasságon, ami akkor szakadéknak tűnt. Éreztem, hogy egyedül nem fogok kikecmeregni nagy megszorultságomból. Kiabálni viszont olyan zsenáns lett volna. Megzavarni a vidáman hintázó, homokozó gyerekek és anyukák népes seregét. Valamit azonban tenni kell! Így csak halkan, magam számára is alig hallható módon mondogattam csendben, hogy segítség. Az anyai fülnek azonban ez épp elég hangos volt. Mert ahogy nézte, hogy mit csinál az ő kismedvéje olyan hosszasan az ágon, látta, hogy itt bizony segítségre van szükség. Nem akart megijeszteni, és hátulról közelített felém, így hallhatta meg ezúttal már nem csak a lelki füleivel az elsuttogott segélykérő szavakat. Most viszont jó hangosan ordítom, hogy a messze távolban is hallatszódjon: NAGYON BOLDOG ANYÁK NAPJÁT KÍVÁNOK AZ ÉN ÉDESANYÁMNAK!



És egyúttal minden édesanyának, amiért nap mint nap Kolombuszt lepipáló próbákat kiállva hessentenek el minden rosszat és teremtenek szép új világot gyermeküknek!


Ebben a blogban nincsenek reklámok. Szándékosan. Szeretném, ha a béke és a nyugalom szigete lenne, ahol semmiféle elköteleződés nincs. Úgyis van abból épp elég. Most mégis kivételt tettem egy termékcsaláddal, izgatja a fantáziámat ugyanis a sokféle különleges liszt, amit a Nature Cookta forgalmaz. Mert ki hallott már olyanról, hogy mákliszt, meg szőlőmagliszt, meg gesztenyeliszt? És egyáltalán mire jó a tökmagliszt vagy a kókuszliszt?
A tökmagliszt különösen ajánlható azoknak, akiknek vasra vagy magnéziumra van szükségük, és/vagy a Sors még azzal is megtréfálta őket, hogy a gluténérzékenység mellé esetleg még egy mogyoróallergiát is sikerült begyűjteniük, így például gesztenyelisztet nem ehetnének. Alacsony a szénhidrát-, magas a rost- és fehérjetartalma, fogyókúrázóknak is ajánlható.
A közös nevező a sokfajta őrlemény között a gluténmentesség mellett az is, hogy tele vannak ásványi anyagokkal és vitaminokkal. A tökmagliszt zöld színe pedig egyből megragadta a képzeletemet.



Hozzávalók

25deka Nature Cookta tökmagliszt
15 deka (teljes)kiőrlésű liszt
3 deka élesztő
2 egész tojás
1 tojássárgája
4 ek tejföl
10 + 10 deka vaj
1 tk só
15 deka füstölt szalonna (elhagyható)
1 ek szalonnazsír (elhagyható9

Kb. 5 deka liszt a nyújtáshoz

A tetejére
1 tojásfehérje
Egy marék hántolt tökmag

Egy mélyebb tálban összekeverjük a hozzávalókat, a Nature Cookta tökmaglisztet, a teljeskiőrlésű lisztet az élesztőt, a tojásokat. Összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a többi összetevőt is: a tejfölt, a sót, 10 deka vajat. Épp túrós csuszát készítettem a pogácsával párhuzamosan, és hogy, hogy nem, belepottyant a tésztába 15 dekányi füstölt szalonnából készült pörc és egy kanál szalonnazsír is.

A tálat letakarva kb. egy órán át kelesztjük a tésztát.

Ezután jól alálisztezve, a tetejét is beszórva, kinyújtjuk, és a félrerakott 10 deka vaj egyharmadát rácsipegetjük a tésztára. Alulról, felülről behajtjuk, majd oldalról is, mintha csak egy zsebkendőt akarnánk kilencbe hajtani. Ismételten kinyújtjuk, megint hajtogatunk. Ha van kedvünk, megcsináljuk harmadszor is, majd visszatesszük a meleg helyre és fél órát kelesztjük.

Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg tart a vaj, a végén megint pihentessük egy fél órát.

Ebből látható, hogy tulajdonképpen tamagocsit melengetünk keblünkön. Olyankor készítsünk efféle hajtogatott (leveles) pogácsát, amikor amúgy is sokat térülünk-fordulunk, és kb. félóránként ráérünk 5 percet bíbelődni szépen fejlődő gyermekünkkel.

Ha az utolsó félóráját is kipihente a mohazöld tésztánk, akkor 3 centis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét bevagdossuk, megkenjük a maradék tojásfehérjével, és pogácsánként 4-5 hántolt tökmaggal megszórjuk.

Előremelegített sütőben 175 fokon 25 perc alatt aranybarnára készre sütjük.

Gluténmentesen csak tökmagliszttel.
Tejfehérjementesen Liga margarinnal, vagy csak olvasztott szalonnazsírral.

Aki most ellátogat a Nature Cookta weboldalra, az 10 %-kal olcsóbban vásárolhat az internetes áruházban a következő kuponkód segítségével: hazi12. A kuponkódot a vásárlás véglegesítésekor kell az ajándékutalvány mezőbe beírni!

http://www.biobolt.e-tar.hu/

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdeklődöm, hogy a csak tökmaglisztes változat megkel-e, illetve hogy élvezhető-e a végeredmény? Ugyanis mindenhol azt olvasom, hogy keverik a tökmaglisztet ,más lisztekkel. Holnap kipróbálnám :) gluténmentes változat kellene. Köszi a választ! Üdv. D.

Anyul írta...

Szia D, szerintem csak tökmaglisztből nem lesz jó.

Zoli írta...

Lehet én csináltam rosszul valamit, de én legközelebb csökkentek a tökmag liszt arányán :)